Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Ако изборите в Северна Македония са неуспешни, страната ще влезе в политическа криза

Сашо Орданоски, журналист-коментатор от Република Северна Македония, Светът е бизнес, 22.04.2019

Трябва да се случат много драматични събития, за да може във втория кръг на президентските избори в Северна Македония да спечели кандидатката на опозицията Гордана Силявкова – Дафкова. Опозицията може да реши тайно или открито да бойкотира втория кръг на изборите. Това каза Сашо Орданоски, журналист-коментатор от Република Северна Македония, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

Ако не бъде постигнат избирателният праг на втория кръг, това означава, че Северна Македония ще влезе в политическа криза, коментира той.

"Според конституцията на страната ще трябва да бъдат насрочени нови президентски избори. Ще останат много въпроси без отговор – ще трябва ли да се промени Държавната изборна комисия в страната и дали същите кандидати ще бъдат издигнати отново, тъй като тези вече са участвали в едни неуспешни избори".

Ако пропаднат изборите, ще влезем в политическа криза, която ще се решава с пазарлъци, заяви Орданоски.

Отношенията между София и Скопие де факто се размразиха, но за това е необходимо още време, необходимо е ясно лидерство, което го има и в двете страни, допълни гостът.

"Много е важно това което правят лидерите и какво е доверието помежду им. Доверието между балканските лидери като Заев, Ципрас и Борисов е онова, което помага на политиката в региона. По отношение на проблема между Косово и Сърбия се вижда, че няма лидери, които могат да започнат да решават този много тежък проблем. Когато се решават подобни проблеми, трябват много емпанципирани лидери, които да стигнат до край в тяхното решаване".

Македония реши някои от най важните си проблеми, но други също толкова важни все още не се решени, отбеляза Орданоски.

"Тя все още се бори с наследството на груевизма и битката няма да приключи за година или две. Новата власт в Северна Македония не се показва като много успешна за краткия период, откакто управлява".

Направихме исторически пробив в международната политика, в посока на решаването на проблемите със съседите ни, включително и с България, категоричен е той.

"Но много от вътрешните реформи се правят бавно, които дори са и спрени. Постоянно страната ни е в изборни цикли и това кара хората от региона да заминават в чужбина. Но, не защото няма работа, а защото заплатите са ниски".

От известно време сме свидетели на големи изселвания от страните на Балканите, обясни гостът.

"В региона има незавършените реформи и конфликти между управляващи и опозиция, защото все още има хора, които искат да не се решават политическите кризи и нестабилността да продължава. Съдебната реформа не е завършена. Много от бившите управляващи в Северна Македония все още са в съдебните зали, защото делата срещу тях не са завършени".

Въпреки че Груевски избяга в Унгария, неговите структури все още са доста активни, те има доста добро финансиране, намират се и във всички елементи на обществото. Като цяло сме изправени пред най-големите въпроси как ще се развиват реформите в ключови сектори като правосъдието, икономиката и социална област, посочи Орданоски. 

Опозицията е готова да разпространява своя национализъм, защото избирателите им са етническите македонци, обобщи той.

"Все още не е ясно кой помогна на Никола Груевски да избяга от страната. Не е възможно бивш премиер, който е осъден да избяга и държавата да не знае кой му е помогнал. Според мен става дума за политически калкулации и пазарлъци, които не оставят добро впечатление в обществото".

Във видео материала вижте целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес