Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Стево Пендаровски ще бъде бъдещият президент на Република Северна Македония

Проф. Владо Бучковски, бивш министър-председател на Република Северна Македония и бивш министър на отбраната на страната, „Светът е бизнес“, 19.04.2019 г.

Очакванията Стево Пендаровски да бъде победител още на първия кръг на президентските избори в Република Северна Македония са на бившия министър-председател на страната проф. Владо Бучковски. Той коментира темата с предстоящите избори в нашата съседка за предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

„За мен няма дилема, защото това се доказва и от социологическите проучвания. На втория кръг очаквам да видим какво ще е отношението на ВМРО-ДПМНЕ, дали ще призове за бойкот за президентските избори, затова ще бъде важно да се види каква ще е разликата на първия кръг“.

Основните теми по време на кампанията на Пендаровски бяха Преспанският договор, НАТО и отношенията с България, казва още проф. Бучковски.

„За съжаление кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска-Давкова се асоциира с продължаване на политиката на досегашния президент Георги Иванов по отношение на неговата неясна политика на евроатлантическата интеграция. В този момент единствената неизвестност е свързана с избирателния праг на втория кръг на президентските избори в Република Северна Македония. За мен е ясно, че Стево Пендаровски ще бъде бъдещият президент на Република Северна Македония“.

Отношенията между Скопие и София се стоплят все повече през последните години, като тенденцията започна с основаването на Българския културен клуб – Скопие, коментира бившият премиер.

„В момента има осигурени над 700 млн. евро за проекта за изграждане на ж. п. линия между Македония и България. Чака се края на предизборната кампания, за да бъдат обявени търговете за втори и трети етап от изграждането ѝ. Свързването между нашите страни е доста лошо и това е проблем за бизнес действията помежду ни“.

Владо Бучковски смята също, че всяка страна от Източна Европа трябва да бъде оценявана индивидуално, според постиженията си, когато кандидатства за членство в ЕС. Само така народите ни ще могат отново да бъдат едно цяло. Република Северна Македония заслужено трябва да получи правото да преговаря за бъдещето на алианса, завършва коментара си той.

Цялото интервю с проф. Владо Бучковски може да чуете във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес