Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Ресурсите на Украйна и ЕС да смекчат конфликта с Русия намаляват

Христо Панчугов, политолог, Светът е бизнес, 18.04.2019

Истинският проблем на Украйна винаги е бил зависимостта ѝ от един-единствен източник на нефт и природен газ – Русия. Голямата битка за Турски поток от страна на Русия и Европа е да се заобиколи Украйна. Способите на Украйна и възможностите на ЕС да появлияят върху конфликта с Русия все повече намаляват. Санкциите срещу Русия не доведоха до резултат. Горещият конфликт, който е чисто военен за момента, е сериозен повод за притеснение в този регион. Това коментира политологът Христо Панчугов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Докладът на Робърт Мълър маркира идеята за това, че възможната намеса на Русия в изборен процес в САЩ вече нанесе достатъчно щети. Доверието на американците в процеса е големият проблем. Отвъд вредата за съмнение за намеса в изборите прозира друга – съмнението във възможността на институциите да си свършат работата без вмешателство".

Важно е да се отбележи рязката промяна на приоритети в американската външна политика, посочи Панчугов. Ако предишните президенти залагаше на търговския обмен с ЕС, в момента има ясно преориентиране към Азия, допълни политологът.

"111 място на България по свобода на медиите в Европа регистрира нерешения от години проблем с медийната собственост. Липсата на прозрачност е характерна и за работата на институциите. Тя е в основата на огромната липса на доверие в български медии и това, което те произвеждат. Другият възможен критерий е т. нар. „самоцензуриране“ на журналисти. Те като че ли отказват истински да задълбават в проблемите. Нито един грандиозен скандал или разкритие не тръгва от мейнстрийм медия в България. Нито една сериозна тема с корупция, конфликт на интереси, търговия с влияние – също".

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес