Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

5 години след началото: Успя ли да изпълни целите си планът „Юнкер“

Илхан Кючюк, АЛДЕ; Андрей Новаков, ЕНП, Светът е бизнес, 18.04.2019

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Планът „Юнкер“ беше доста амбициозно начинание, което в крайна сметка сработи. Около това мнение се обединиха Илхан Кючюк, АЛДЕ, и Андрей Новаков, ЕНП, в специалното издание на предаването „Светът е бизнес“ от Страсбург с водещ Николай Кръстев.

Фактът, че Европейската комисия (ЕК) залага на продължаването на плана "Юнкер" с обновено име (InvestEU), е достатъчно показателен, че посоката е правилна, изтъкна Новаков.

По време на действието на плана бяха създадени много работни места, а 300 млрд. евро са привлечени в европейската икономика, подчерта Кючюк.

Виждаме, че Европа бележи един тренд на положителен растеж. Ако за 2017 г. той беше между 1,3 и 1,6%, то през 2020 г. очакваме растеж от 1,9%“.

Икономическият тренд е устойчив, но важният разговор е дали европейската икономика може да се сравнява с останалите играчи на това поле, коментира още той.

Ако Европа иска да бъде лидер, трябва да има конкурентна икономика, но преди трябва да има развита научна и развойна дейност. Конкурирайки се със САЩ и Китай, към момента Старият континент губи битката“.

Според Кючюк китайската инвазия е заплаха основно за малкия и среден европейски бизнес, тъй като компаниите от Европа не могат да навлязат толкова лесно в Китай, както компаниите на азиатската страна в европейските държави.

Трябва да имаме предвид и че не всички китайски начинания имат положителен край , виждаме немалко неуспешни примери в страните от Западните Балкани“.

Още по темата

Според Новаков предизвикателствата пред блока се крият най-вече във възхода на национализма и популизма, а за да се справят с тях, представителите на ЕС трябва добре да обясняват каква е неговата роля. Пример за негативните последици от неразбирането на значението на ЕС Новаков даде със събитията в Кралството.

Великобритания попадна в настоящата ситуация само заради мантрата, че ще спестява 300 млн. паунда на седмица от вноската си към блока. Никой не обясни на хората, че фирмите, изнасящи за ЕС, ще фалират, ще се загубят работни места, че валутата им ще се обезцени до кризисни нива

Още по темата

Brexit е феномен, който показва, че излизането от ЕС не е лесен процес, добави Кючюк. Все пак и блокът има нужда от реформи, отбеляза той.

„ЕС трябва да се реформира обаче не заради решението на Великобритания, а заради собствените му нужди“.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес