Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Стремежът към социализъм заплашва просперитета на Европа

Инж. Иван Сотиров, политик, бивш зам. председател на СДС, Светът е бизнес, 15.04.2019

Инж. Иван Сотиров, политик, бивш зам. председател на СДС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Инж. Иван Сотиров, политик, бивш зам. председател на СДС. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Свидетели сме на едно крайно политическо "олевяване", заплашващо основните демократични принципи, на които се гради просперитетът на Европа. Това каза инж. Иван Сотиров, политик, бивш зам. председател на СДС, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Гостът коментира отношенията между Европа и САЩ в контекста на НАТО. Европейският съюз (ЕС) трябва да има своите акценти към обезпечаването на общата сигурност, отбеляза той.

Абсурдно е Европа, която като икономически параметри е съизмерима със САЩ и има по-голямо население, да разчита на Щатите за сигурността си. ЕС трябва да има паритет по отношение на въоръжението си в рамките на НАТО”.

Според госта притеснителни за Алианса далеч не са страни като Русия или Турция.

Европа и Запада са прекалено силни като ресурси, за да може Русия или Турция да са проблем за тях. Китай е малко по-сериозна заплаха, защото има капацитет, но ако Брюксел и Вашингтон потърсят решението, биха се справили и с този проблем”.

Сотиров отбеляза, че важен и е контекстът, в който Доналд Тръмп беше избран за държавен глава на САЩ.

Появата на Тръмп в САЩ идва в резултат на едно крайно олевяване, което създава кризи и компроментира западните демокрации... Ако не се преодолее този стремеж към социализъм, който е пагубен за европейската общност, нещата отиват в една много лоша посока”.

Стремежът към социализъм, на който сме свидетели, се изразява във въвеждането на все повече регулации, пречещи на либералните принципи и свободната конкуренция, които са в основата на просперитета на Запада, конкретизира Сотиров.

Според него участието на Китай в проекта АЕЦ “Белене”  у нас е необосновано.

Ако се спази предварително заявеното от правителството, то би трябвало Китай да не може да участва в проекта, защото е ясно, че страната търси предварителни гаранции. Това обаче вече превръща този проект в поредната социалистическа авантюра, която няма никаква икономическа логика... Ако този проект беше рентабилен, щеше да има далеч повече инвеститори за него”.

Повече по темата вижте във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес