Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Чечения – забравената история за изоставените от държавата си граждани

Ангелина Александрова, преводач на книгата на убитата през 2006 год. руска журналистка Анна Политковская "Нищо друго освен истината", Светът е бизнес, 09.04.2019

Книга на убитата през 2006 г. руска журналистка Анна Политковская "Нищо друго освен истината" разказва за Чечения, за изграждането на репресивната руска пирамида на властта, за журналистиката и желанието за свобода на словото. Повече за нея коментира нейният преводач Ангелина Александрова в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Особеното за тази книга е, че тя е събирана посмъртно, отбеляза Александрова.

Част от репортажите и интервютата в книгата са се появявали на страниците на вестник „Новая газета“, където е работила Анна Политковская, а останалата част от тях са намерени на нейния компютър. В книгата има и поместени разкази на близки на Политковская за самата нея“.

Гостът отбеляза, че включените репортажи са предимно от втората чеченска война.

„От книгата може да се научи как една държава оставя гражданите си, как действа руската военна машина... технологията на унищожаването“.

Странно е колко удобна е човешката памет и колко бързо се забравят подобни събития, коментира още Александрова.

Изграждането на репресивната пирамида на властта е ужасяващо в момента, в който се осмисли“.

Целта на Анна Политковская не е да определи лошите и добрите в историята, а да предизвика емпатия – нещо, което се оказва, че е на границата на невъзможното в Постсъветска Русия, посочи още гостът.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от Светът е бизнес