Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Евроинтеграцията на Западните Балкани - белязана от напредък, пропуски и перспективи

Андрей Ковачев, ГЕРБ, ЕНП; Ангел Джамбазки, ВМРО, ЕКР; Светослав Малинов, ДСБ, ЕНП; Светът е бизнес; 04.04.2019

Чрез българското европредседателство помогнахме на Западните Балкани да преодолеят демотивацията си за нов тласък за евроинтеграцията, коментира евродепутатът Андрей Ковачев в предаването "Светът е бизнес" с водещи Николай Кръстев и Вероника Денизова.

"Началото на изминалия мандат на ЕП бе белязано с това че Жан-Клод Юнкер каза, че през този мандат няма да има разширение. Това по принцип е вярно, защото никой не очаква пълноправно членство на която е да е страна от Западните Балкани да стане факт. Пълноправното членство  на Западните Балкани ще стане факт, когато те са готови. Преди те да станат пълноправни членове на ЕС ще работим заедно по много теми - образование, Еразъм, роуминг, инфраструктурни проекти. Геополитическият въпрос е, че тази част от Европа е неразделна от европейската цивилизация".

Изказването на Юнкер бе разочароващо, защото затвори врати и даде сила на антибългарските кръгове в република Северна Македония, уточни Ангел Джамбазки, ВМРО, ЕКР. "България има нужда от укрепване на нашите флангове и нашия тил. Турция и Русия нагнетяват напрежението в Черно море", допълни той.

Усещането на проевропейски настроените политици в Македония бе, че са изоставени. Но македонците показаха, че вървят напред и извоюваха своето. Надявам се, че след пробива на Македония и Сърбия трябва да промени своето отношение. Това от своя страна коментира Светослав Малинов, ДСБ, ЕНП.

България има своите интереси в Република Северна Македония – правата и законните интереси на гражданите с българско самосъзнание, промяната на учебниците по история и изчистване от антибългарско съдържание, спомена Ангел Джамбазки.

Тласъкът, който дадохме с договора за добросъседство, бе първата малка стъпка, посочи Андрей Ковачев.

"Нашият естествен съюзник на Западните Балканите е изходът ни на Адриатическото крайбрежие, т. нар. Коридор номер 8. Трябва ни да построим своята инфраструктура от Черно море, през Скопие, Тирана до Адриатическото крайбрежие, защото така търговски пътища ще подсилят икономиките".

Малинов засегна темата за енергийната ефективност. Трябва да поискаме вътрешноевропейския газопровод, смята той.

Има няколко места с които да преговарям за газ – Египет, Катар, Израел, Азербайджан, допълни Ангел Джамбазки по темата.

 "Аз вярвам, че един ден Русия ще дойде с един енергиен проект за България, който ще е взаимноизгоден и в съзвучие с европейското законодателство. Съвременните транспортни възможности за втечнен газ означават, че трябва да има съответните терминали, с които България да е свързана. Няма място за абсурдния обект АЕЦ Белене", разкри Светослав Малинов.

Идеята на плана Юнкер е е прекрасна и е да помага на субектите с добри идеи, които банките не могат да финансират, като предстои да разберем дали ще се реализира, подчерта Малинов. 

"За да се случи преговорен процес между Сърбия и Косово, трябва да са приключили всички конфликти. Три големи общини в Косово са с доминиращо сръбско население. Три са общините в Южна Сърбия, където населението е 99% албанско", изтъкна Ангел Джамбазки.

След 10 години между България и Македония ще има абсолютно свободна, проходима граница, отбеляза Светослав Малинов.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес