Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Партиите у нас трябва да създадат ефективни инструменти за селекция на рискови членове

Тихомир Безлов, експерт по сигурността в Центъра за изследване на демокрацията, Светът е бизнес, 03.04.2019

Политическите партии в България нямат вътрешни механизми, чрез които да селектират хората, които са рискови за тях. Това каза Тихомир Безлов, експерт по сигурността в Центъра за изследване на демокрацията, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

В развитите демокрации изграждането на един политик започва от младежките му прояви, а развитието му продължава при положение, че няма инциденти – не се облагодетелства, няма крайни залитания. Така до встъпването му в длъжност като депутат, той вече е един завършен кадър“.

Според Безлов липсата на училище за политици в България не е пречка.

„Въпросът е, че дълго време у нас новите, модерни партии постоянно се рушаха. Това е феномен на цяла Източна Европа, а по-неприятното е, че в някои страни от Стария континент има такива кризи и при старите партии“.

Ако партиите искат да запазят доверието в себе си, трябва да се опитат да намерят инструменти, с които да премахват най-големите рискове - поне тези на равнището на търпимостта на избирателите и тяхната политическа култура, коментира експертът.

Друга тема, на която Безлов се спря, е свикването на Консултативния съвет по национална сигурност на 8 април от президента Румен Радев, като темата е „Противодействие на корупцията по високите етажи на властта. Необходимост от мерки".

Въпросът е как точно ще се формулира темата – дали ще бъде просто едно политическо противопоставяне, или ще се търсят конкретни инструменти за решение на проблемите“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес