Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Напрежението между Анкара и Вашингтон влошава имиджа на Турция на международната сцена

Стоян Сталев, дипломат и бивш министър на външните работи на България, Светът е бизнес, 02.04.2019

Турция се преориентира към други партньори извън НАТО като Русия и няколко държави в Близкия изток. Това каза Стоян Сталев, дипломат и бивш министър на външните работи на България, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Той коментира охлаждането на отношенията между Турция и САЩ. Според него решението на Вашингтон да спре доставките, свързани със самолети F-35 към Турция, заради избора на Анкара да купи руски ракети S-400 е било очаквано.

"Това разклаща доверието в Турция от страна на НАТО и САЩ, което е сериозен повод за размисъл по отношение на перспективите на турската външна политика в бъдеще. Едно от важните качества за стабилността на Турция на международните пазари беше нейното членство в НАТО".

Сталев говори и за президентските избори в Украйна.

"В демократичния свят има странна тенденция към избор на нови личности като водещи политици. Така беше с президента Тръмп, това се случва сега и в Украйна. Водещият кандидат след първия тур на изборите в Украйна е напълно необременен с политика човек".

Хората искат да видят по-ясни сигнали от политиците и по-прагматично говорене, което е свързано с резултати, заяви гостът.

"Не е хубаво да имаме прекалено много несистемни играчи, които не виждат голямата картина и големите заплахи пред Европейския съюз. Според него Европа трябва да бъде единна в своята външна политика".

Национализмът трябва да отчита общите заплахи и да се бори срещу тях, смята Сталев.

Във видео материала вижте целия разговор.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес