Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Бюджетната политика - инструментът за преодоляване на евентуална рецесия

Христос Кацанис, финансов консултант, Светът е бизнес, 27.03.2019

Вероятно ще има рецесия. Важни са мерките за преодоляването ѝ. Само с политика на ниски лихви кризисна ситуация не може да се разреши. Трябва да има бюджетна политика. Това коментира Христос Кацанис, финансов консултант, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Стратегията на Фед и американското правителство се различава от тази на ЕС, посочи Кацанис. Той таргетира основно върху монетарна политика и ликвидност, допълни той.

"Трудно е да се каже, че кризата в Гърция е минала. В нашия случай БВП падна до 25% преди 8 години. Доста млади емигрираха в други държави, като повечето от тях бяха образовани. Преди 50-60-те години процесът бе същият, но тогава младите хора идваха директно от селата, бяха необразовани, но работиха много. Тези, които сега излизат, са с високо ниво на образование и биха могли да са в услуга на Гърция".

Сигурно е, че гръцките банки имат много лоши кредити, отбеляза Христос Кацанис. "Банките са обременени и не дават лесно кредити, а икономиката без кредити не може да върви лесно напред. 44% са лошите кредити от общия кредитен портфейл, като трябва да паднат поне на 20%. Естествено, банките носят своята вина, тъй като в даден период на еуфория раздаваха кредити", спомена още финансовият консултант.

"До този момент 14 наши летища бяха продадени на държавна германска фирма. Приватизацията има добри и лоши белези"-

България и Гърция развиваме енергийни проекти, напомни Кацанис. Туризмът, културата също са сред областите, в които можем да и сътрудничим, смята още той.

Вижте целия разговор във видео материала.

Последни новини
Още от Светът е бизнес