Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Постюгославското пространство - спомени, илюзии, надежди

Бисер Банчев, Институт по балканистика при БАН, Светът е бизнес, 25.03.2019

20 години след военната операция срещу режима на Слободан Милошевич в Югославия всичко се промени. От чисто човешка гледна точка не можем да приемам военен конфликт под каквато и да е форма и оправдание, но тогава нещата се бяха заплели страшно много. След това на Балканите настъпи илюзия, че нещата се развиват към едно светло бъдеще. Това коментира Бисер Банчев, Институт по балканистика при БАН, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Миналото със сигурност не е изживяно. Живи са роднините на жертвите от двете страни. В Косово дори възникна предложение за създаване на специален съд за военните престъпления срещу сърбите. В Белград пък има транспарант край парламента със снимки на безследно изчезнали сърби. Има семейната памет, която се подхранва и от други обществени настроения. Режимът на Милошевич обаче бе изчерпан".

Веднага след подписването на Куманското споразумение за прекратяването на военните действия то включваше възможността за разполагане на сили на НАТО на територията на Косово, но английските специални части бяха изпреварени от руски войски, посочи Бисер Банчев.

Спорни са общите възгледи Русия и Сърбия относно дневния ред, уточни Банчев. Но Сърбия се опитва да балансира, като те лично вярват, че им помага, допълни той.

"Интересна тема е колко от бившите републики се борят за югославското наследство. Повечето от отделените държави предпочитат да се разграничат. Няма официална носталгия, макар че сред обикновените хора се долавя такава. Сърбия се опитва да привлече и осребри това наследство, защото то има своята тежест".

Продължава да има нерешени проблеми – във вътрешен и международен план, разкри още Банчев. "Нерешени проблеми има в почти всички републики. Най-видимо е граничното разграничение между Сърбия и Косово, както определено спорни проблеми и в Македония, Босна", поясни той.

"Социалните протести не са нещо ново за Сърбия и дори за този президент. Ядрото на протестите е със същите участници от 2012 г. Това е градската средна класа, интелигенцията, професори, които не одобряват посланията на политиците. Опозицията дълго време бе потискана и също се включи. От друга страна, има значителна умора от реформите".

Последни новини
Още от Светът е бизнес