Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Черна гора - отличникът по пътя на евроинтеграцията

Иван Брайович, председател на парламента на Черна Гора, Светът е бизнес, 25.03.2019

След края на 17-то заседание на Комисията по парламентарните комисии по европейските отношения имаме разбирателство между Черна гора и Европейския парламент, сътрудничеството е като между партньори, заяви Иван Брайович, председател на парламента на Черна Гора, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"По отношение на Европейската интеграцията на Западните Балкани Черна гора е лидер. Освен една глава в Черна гора сме отворили останалите 32 глави. Следващата държава в този процес е Сърбия, която е отворила два пъти по-малко глави. След влизането в НАТО това ни е най-големият външнополитически приоритет".

Иначе ние се държим като член на ЕС, когато става дума за съгласуваност в областта на външната политика, подчерта Иван Брайович.

"Черна гора получи независимостта през 2006, 21 май, когато тя започна да показва посветеността си на евроатлантическата и европейската интеграция. Бихме желали всички страни от Западните Балкани да станем членове на ЕС, но да се отчете индивидуалният принос на всяка държава".

Всяка членка на ЕС ни е полезна със своя опит, посочи председателят на парламента на Черна гора. Естествено, ЕС трябва да дефинира своите приоритети и да се стабилизира, спомена той.

"Важно бе подписването на Преспанското споразумение. Мисля, че трябва да се водим от принципа, че успехът ражда други успехи. Темата с размяната на територии между Сърбия и Косово е най-големият проблем в региона".

Последни новини
Още от Светът е бизнес