Клуб Investor

Събота, 20 часа

Водещ: Ивайло Лаков

Обречен ли е мултикултурализмът?

Проф. Николай Радулов, бивш зам.-министър и гл. секретар на МВР, Клуб Investor, 23.03.2019

Проф. Николай Радулов, бивш зам.-министър и гл. секретар на МВР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Николай Радулов, бивш зам.-министър и гл. секретар на МВР. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Религията е гланцовата фасада на всичко това, което се случва. По-опасен от ислямския тероризъм сега е крайнодесният християнски тероризъм. Не трябва да съществуват тези капсулирани общности. Идеята за мултикултурализъм се проваля. Това коментира Проф. Николай Радулов, бивш зам.-министър и гл. секретар на МВР, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

От ситуацията с Шарли Ебдо насам се случва, когато във Франция се извърши атентат, да се появи и българска връзка с него, спомена професор Радулов. "Случаят с Нова Зеландия показа едно голямо туристическо турне на извършителя на атентата. Зад извършването и мотивирането на самия атентат има не един и двама свързани хора. Не може човек да се саморадикализира", допълни той.

Често има цели послания, свързани с Корана за подбуждане у групи хора към терористична дейност, подчерта гостът. "В корена на това седи съвсем обмислена организация на пропаганда. Това е джихадът – световната борба срещу християнството. Местата на нападение понякога не са не са просто свети места, а дори нещо повече.  Идвайки в България, атентаторът от Крайстчърч вече е бил радикализиран и напътстван", уточни още той.

"Щатските специални служби имат съмнения за спяща терористична клетка в Смолянско. България е сравнително спокойна страна. Държава на кръстопът, удобна за транспортиране. Възможно е тук терористите просто да си отдъхват. Нова Зеландия обаче също изглеждаше спокойна и че сякаш няма проблеми с тероризма".

Цялата тази мигрантска вълна "изяде" над 50 млрд. в Европа, отбеляза Николай Радулов. "Има заинтересован финансов кръг. Всичко вървеше под егидата на Ислямска държава, но там не всичко е монолитно. Фундаментите на тези процеси идват от Афганистан", спомена още той.

Последни новини
Още от Клуб Investor