Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Национализмът на Балканите все още е жив

Райна Асенова, журналист БТА, Светът е бизнес, 22.03.2019

Миналото върху постюгославското пространство не може да бъде забравено заради много нарешени проблеми. Остана този балкански манталитет в отрицателния смисъл в случая. Национализмът все още е жив. Все още се смята, че има какво да делят балканските народи въпреки призивите за обединение и общо бъдеще. Това коментира Райна Асенова, журналист от БТА, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Присъдата срещу бившия президент на Република Сръбска Радован Караджич успя да разбуни духовете. За мен присъдата на първа инстанция от 40 години затвор при признат геноцид в Сребреница бе изненада, но сега смятам, че нещата си дойдоха на мястото. Въпреки всичко Сърбия може да бъде доволна от тази присъда според мен".

Напрежението между Сърбия и Босна и Херцеговина не е стихвало, подчерта Райна Асенова. "Отговорността за това до голяма степен е е на президента на Република Сръбска Милорад Додик. Той не престава с провокациите", уточни журналистката.

"Сърбите се изживяват като жертва на събитията в бивша Югославия през 90-те години, като търсят вината за това в западните страни, в хърватите и босненските мюсюлмани, както и в косоварите".

На въпроса дали протестите в Белград могат да бъдат свързани с протестите срещу Слободан Милошевич преди години Райна Асенова отговори, че общото между двата вида протест е липсата на свобода на медиите, противопоставянето спрямо опозицията, липсата на върховенство на закона, авторитарността и потъпкването на елементарни граждански права. "Сега нещата стоят много различно. Все пак процесът по нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово е напреднал, което се дължи на сръбския президент Александър Вучич и президента на Косово Хашим Тачи. А опозицията в Сърбия се е обединила срещу свалянето на Вучич заради арогантното му поведение спрямо тях", обобщи тя.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес