Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Макроикономическият напредък на Западните Балкани

Доц. Красен Станчев, преподавател в СУ, директор и съосновател на Института за пазарна икономика, Светът е бизнес, 21.03.2019

Напредъкът на Западните Балкани е невероятен. Западните Балкани средно стоят по-добре, отколкото Източна Европа, Нова Европа и България в смисъла на икономически растеж. Това коментира доцент Красен Станчев, преподавател в СУ, директор и съосновател на Института за пазарна икономика, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Разликата е, че те имат висок дълг. Причината е, че не са интегрирани достатъчно политически и икономически. Те имат и доста висока безработица, три пъти по-висока от тази в България. Така се правят трудно второ поколение реформи, касаещи правораздаването. Икономически ситуацията върви много добре. Вижда се фундаментална разлика спрямо преди 10 години. Има места, където може да се говори за съвременна икономика".

Икономиката на Западните Балкани предполага да започне по-бърза евроинтеграция, подчерта професор Станчев.

"Република Северна Македония демонтира плоския данък и от 1 юли започва да действа нова система, която ще засегне икономиката, всички нови фирми и средната класа. Тази реформа е доста лоша и няма да компенсира позитивните промени. Разходите за работа с правителството са много високи също така. Тежки са всички разрешителни режими".

Разплащателната система на Западните Балкани е 97-98% европейска, посочи Красен Станчев. Присъствието на Русия в банковата система е едва 3%, отбеляза той.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес