Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Символиката и радикалният антагонизъм на терористичния акт в Крайстчърч

Милен Керемедчиев, бивш зам.- министър на икономиката и външните работи, Светът е бизнес, 20.03.2019

В Австралия, откъдето произлиза извършителят на терористичния акт в Крайстчърч, Нова Зеландия, е една от най-големите общности от бивша Югославия. Както има радикални ислямски спящи клетки, така има и радикални балкански такива, които се организират под радара на службите и успяват да излъчат свой представител. Това заяви по повод терористичното нападение в Крайстчърч Милен Керемедчиев -  бивш зам.- министър на икономиката и външните работи, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лайков.

Още по темата

"Крайстчърч не е случайно избран град от въпросния терорист. Има символика с балканската емигрантска група. Тя е настроена не просто антимюсюлмански, а антитурски. Името на града, надписите на автомата са избрани с цел сензация".

Милен Керемедчиев взе отношение и по темата за процеса Brexit, коментирайки, че блокирането на третото гласуване означава, че британският премиер Тереза Мей не може да продължава да убеждава все още гласувалите против свои съпартийци да променят мнението си и да подкрепят споразумението с ЕС. "Това споразумение в този си смисъл е "мъртво". Мей се връща в изходна позиция. Започва отново да преговаря с ЕС за някакъв вид споразумение, въпреки че и ЕС са достигнали максимума на толерантността си. Гласуването на британския парламент за отлагането на Брекзит е глътката въздух, която Тереза Мей заслужава", допълни той по темата.

"Има леко разминаване между европейските лидери. Проблемът е, че хаосът от британския парламент се прехвърля върху "главата" на европейските лидери. За самото отлагане всички са съгласни. Има разминаване във възгледите относно степента на продължителност на отлагане между германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон".

Меркел е съгласна да се отлага в неопределено време, само и само да се постигне споразумение, подчерта Керемедчиев. "Макрон смята, че и месеци да се удължи, едва ли в следващите месеци ще има постигнато споразумение. Смятам, че споразумението ще бъде отложено с между 9 и 24 месеца. Поне се знае, че твърд Брекзит няма да има", поясни той.

"Разединението на британските граждани е достигнало своя апогей. Различията са на общностна основа дори и намесата на Кралицата е неуместна. Великобритания ще участва в следващите европейски избори. Към момента страната обаче е изцяло обзета от темата Брекзит. Все още не знаем каква кампания ще проведат лейбъристите и консерваторите за избор на европейски депутати".

Последни новини
Още от Светът е бизнес