TNBT

Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Великобритания е жертва на собственото си неразбиране за Brexit

Любомир Стефанов, политолог, Светът е бизнес, 13.03.2019

Brexit е следствие на процеса от последните 10 години, чиято кулминация ще видим тази пролет на евроизборите – на възраждане на национализмите, маскирани с популистки макиаж, заяви политологът Любомир Стефанов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Хаос, смут и ужас – това настъпи във Великобритания заради Брекзит. В последните 18 месеца не чух категорично формулирано предложение на политиците за излизане на Обединеното кралство от ЕС. Великобритания иска времева рамка за продължителността на този преходен механизъм между Ирландия и Северна Ирландия. Искат да бъде обвързано със законови гаранции от страна на ЕС, че след изтичането на този период това свършва. Британците не искат да одобрят това споразумение.

"Предстои да видим коя от трите опции ще бъде предприета. В момента няма полезен ход, тъй като няма никакво време. Тереза Мей не разполага подкрепата на собствената си партия. През май месец има европейски избори. Ако Великобритания поиска удължаване на срока по член 50, трябва да излъчи европейски депутат".

Съществува и третият вариант, към който са се насочили лейбъристите – за референдум, като въпросът е в същността на самия референдум като такъв, посочи политологът.

"Европа на нациите означава всъщност по-малко публични средства от европейския бюджет към настоящите му ползватели. В България също сме на път на видим стратифициране на обществото по някаква антиевропейска логика".

Поне британците започнаха да разбират какво е наистина значението на ЕС, отбеляза Любомир Стефанов.

Гледайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес