Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Инструментариумът за финансовите стимули на ЕЦБ е ограничен

Петко Вълков, финансист, директор "Частно банкиране" Fibank, Светът е бизнес, 11.03.2019

Петко Вълков, финансист, директор "Частно банкиране" Fibank. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Петко Вълков, финансист, директор "Частно банкиране" Fibank. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Завръща се една позабравена политика на дългосрочно таргетиране или намаление на лихвите чрез отпускане на ново евтино финансиране, за да поддържа дългосрочните лихви на по-ниски нива. Решението показва, че инструментариумът в Европа е малко по-ограничен. Това коментира Петко Вълков, финансист, директор "Частно банкиране" Fibank, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Имаше очаквания за прекратяване или ограничаване на политиката на печатане на пари, както и на постепенно повишение на лихвите, които към момента се намират на отрицателни нива от 0,4%. В същото време Европейската централна банка (ЕЦБ) също намали прогнозите си за ръст през 2019 г. и трябваше да потърси механизъм за въвеждане на нов стимул на пазара, преди да "изпусне юздите". Пазарите не отчетоха силна изненада".

Очевидно е, че ново понижение на лихвите е трудно постижимо на фона на това, че те така или иначе са отрицателни, посочи Петко Вълков. Политика на изкупуване на активи също изглеждаше малко вероятна, особено на фона на това, че вчера те я прекратиха, допълни той.

"През 2021 г. ще видим повишение на лихвите. Пазарите са динамични. Ако действията на ЕЦБ в Европа доведат до известно стимулиране на европейската икономика и поява на инфлация, може към края на годината да се променят тези прогнози и да видим постепенно увеличение на лихвите от 2020 г".

На мнение съм, че най-лошото в Южна Европа отдавна приключи и смятам, че текат оздравителни процеси; банките увеличават капитала си, подчерта гостът по темата за кризата в събираемите дългове, лошите активи. "Най-големите сътресения в Deutsche Bank отминаха. Обсъжда се стратегия по отношение на бъдещето на банката", поясни той.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес