Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

България трябва задължително да се присъедини към ERM II и да прекрати руските проекти

Никола Янков, упр. съдружник и председател на Съвета на директорите в Експат Кепитъл, Светът е бизнес, 07.03.2019

Никола Янков, упр. съдружник и председател на Съвета на директорите в Експат Кепитъл. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Никола Янков, упр. съдружник и председател на Съвета на директорите в Експат Кепитъл. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

България трябва задължително да "хване последния влак“ и да се присъедини към валутния механизъм ERM II, а след това и към еврозоната. Това каза Никола Янков, упр. съдружник и председател на Съвета на директорите в Експат Кепитъл, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според госта след европейските избори през май ще се създаде една нова Европейска комисия, която няма да е толкова положително настроена към страната ни.

„До края на 2019 г. ще има нов борд на Европейската централна банка, който може съвсем да ограничи възможността за членство на страна като България в механизма ERM II и в еврозоната“.

От приемането на страната ни към еврозоната изцяло зависи мястото ѝ в Европа, подчерта Янков.

„Исторически най-големият риск от Втората Световна война насам е България да изпадне от ядрото на Европа за дълго. Еврозоната е някаква гаранция все пак, че сме там“.

Гостът коментира и мястото на България на световната политическа карта. Според него от съществена важност е всички руски проекти у нас да бъдат прекратени.

„Настоящата политика на САЩ очертава разделителни линии на световната карта и се опитва да отдели Щатите като еднополюсен гигант. Така всички останали страни се оказват в позиция, в която трябва да избират дали да са със или против САЩ. Ние трябва да сме с тях“.

Американците вече направиха показно с действията си спрямо Турция как за няколко месеца може да се разруши икономиката на една държава, която традиционно беше техен партньор, но реши да се обърне към Русия и президента Владимир Путин, изтъкна Янков.

Гостът коментира и подготовката на финансовия сектор у нас за предстоящата раздяла между Великобритания и ЕС.

“България не води двустранни преговори с Великобритания за взаимно признаване на услугите от финансовия сектор. При това положение ще се разчита на меморандум, подписан между Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) и британския финансов регулатор... Този мемурандум обаче е по-скоро за разбирателство, за момента няма законова сила“.

Участниците във финансовия сектор във Великобритания са абсолютно готови за всякакъв сценарий за Brexit, каза още Янков.

Повече по темата вижте във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес