Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Раздялата между Великобритания и ЕС ще е нерегулирана при всички положения

Стойчо Стойчев, политолог, Светът е бизнес, 06.03.2019

Стойчо Стойчев, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стойчо Стойчев, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Раздялата между Великобритания и Европейския съюз (ЕС) ще е нерегулирана във всички случаи, тъй като няма вероятност да се постигне споразумение, което да обхване всички аспекти на бъдещите им отношения. Това каза Стойчо Стойчев, политолог, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Гостът коментира и предстоящите европейски избори. Според него парадокс на политиката в блока е, че обикновено антиевропейски движения постигат много по-висока степен на мобилизация и печелят вота.

Повечето европейци не си дават сметка за какво гласуват на европейските избори. Нагласите им често са сформирани спрямо вътрешната им политика“.

Стойчев коментира и старта на предизборната кампания на движението "Република, напред!' на френския президент Еманюел Макрон, което представи визията си за развитието на ЕС на 22 езика и го публикува във вестниците в целия блок.

Очевидно е, че след „ерата Меркел“ ще последва нова. Не е ясно дали това ще е „ерата Макрон“, но пък със сигурност френският президент има такива амбиции, въпросът е доколко Германия ще има желание да продължи лидерството си в Европа“.

Още по темата

Още по темата

Все пак ЕС има такава институционална простройка, че държавите членки имат голямо влияние на ниво правителства и могат да блокират много решения, отбеляза Стойчев.

„Трудно бихме могли да очакваме големи промени в рамките на блока, независимо, че по-радикални партии могат да привлекат гласоподаватели“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес