Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Карл Лагерфелд - личността, която пречупи модните традиции спрямо съвременните ценности

Проф. Любомир Стойков, моден и медиен експерт, Светът е бизнес, 05.03.2019

Проф. Любомир Стойков, моден и медиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Проф. Любомир Стойков, моден и медиен експерт. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато Лагерфелд поема кормилото на Chanel, тя е в упадък – много далече от блясъка на империята, която е била по времето на Коко Шанел. Заслугата му е, че той не само успява да възстанови този блясък, но по един много професионален начин лансира модната къща, правейки я безалтернативна не само на световния моден пазар, а и в сферата на визуалната култура и естетика. Това коментира модният и медиен експерт професор Любомир Стойков в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Няма колекция на Лагерфелд за Chanel, в която той да не използва като цяло нейния стил, адаптирайки го по уникален начин към ценностите на новата генерация, уточни професор Стойков.

"Лагерфелд за мен е един от най-големите интелектуалци в модата. При него има удивидителна дълбочина и това може да си обясним, от една страна, с неговата ерудиция. Той е и художник, фотограф, концептуалист. Сам е снимал и своите колекции и модели".

Смятам, че най-големият му принос е, че той съумява да възприеме традицията; да я разруши в значителна степен; да я интерпретира и по нов начин да представи ценности, посочи експертът. "Той естететизира уличната мода, ъндърграунда, casual стила, съчетавайки котюр с елементи на облеклото на младите хора, което е съвсем функционално и евтино. Вторият му голям принос е, че диверсицифицира модния бизнес не само в сферата на високата мода в облеклото и козметиката, а и на аксесоарите. Неговият стремеж е бил и да бъде част от поп културата, от масата (не с масовия вкус)", допълни Стойков.

"Карл Лагерфелд е уникален във ветрилото на дизайни, които предлага. Той би трябвало да бъде пример с рефлексия към новото и заедно с това дълбочината и чистота на духа".

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес