Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Кандидатите за работа у нас – все по-малко

Галина Софрониева, директор "Човешки ресурси" във Виваком; Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ, Светът е бизнес, 01.03.2019

Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ, и Галина Софрониева, директор "Човешки ресурси". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ, и Галина Софрониева, директор "Човешки ресурси". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кандидатите за работа у нас намаляват значително. Преди 5 години „Виваком“ имаше 50 хил. кандидатури на година, сега има по 10 хил. за същия обем селекционни процедури. Тенденцията е валидна и за още много компании. Това каза Галина Софрониева, директор "Човешки ресурси" във Виваком, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Софрониева факторите за малкото кадри на пазара у нас са различни, част от тях са демографската криза и миграцията.

Компаниите трябва да имат постоянно присъствие на пазара не само като предлагащи услуги, а и като марка работодател“.

Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ, повдигна темата за големите предизвикателства при големите компании и значението на размера на дружество за процеса на управление на хора.

По темата Софрониева отбеляза, че малките и големи дружества се сблъскват със сходни проблеми, като мащабите им остават основната разлика.

В големите компании имат по-сложна йерархична структура, което обуславя едно леко забавяне при промяна на процеси, взимане на решения. Самата комуникация между отделните нива може да бъде интерпретирана по различен начин при предаването“.

100% от служителите на компанията се оценяват, каза още гостът. 1/3 от тях се оценяват веднъж годишно, всички останали подлежат на оценка на 3 месеца, поясни Софрониева.

В големите организации се внедряват много проекти за задържане и развитие на хората. Има програми за ключови служители, програми за експерти“.

Гледайте видео материал с целия разговор. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес