Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Безрезултатният край на дългоочакваната среща между Доналд Тръмп и Ким Чен-ун

Мая Бонева, дългогодишен журналист и познавач на корейската проблематика, Светът е бизнес, 28.02.2019

Пресилено ще е да кажем, че от срещата между американския президент Доналд Тръмп и лидера на Северна Корея Ким Чен-ун няма резултати, но все пак това е основният извод. Трябва да се отчете фактът, че наличието на самите разговори е напредък, както и че севернокорейският лидер все пак за пръв път влезе в контакт с агенции и журналисти. Това каза Мая Бонева, дългогодишен журналист и познавач на корейската проблематика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

За дипломацията се изисква много опит, път и търпение. Дългата история на разделението на Корейския полуостров няма как да бъде преодоляна за ден“.

Според Бонева подготовката за срещата между двамата лидери е била недостатъчна за постигането на споразумение, както и недоверието на американската администрация към готовността на Пхенян да пристъпи към денуклеаризация.

Гостът коментира и икономическата ситуация в Северна Корея, като посочи, че Ким Чен-ун всъщност иска да я промени, да създаде една по-съвременна и адекватна на останалите държави в региона страна.

Много надежди се възлагаха на избора на Ханой като място за среща между Тръмп и Ким и се спекулираше, че именно по примера на Виетнам ще тръгне Северна Корея. Нищо не сочи обаче, че Северна Корея наистина иска да последва политическата и икономическа идеология на Виетнам“.

Вижте повече във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес