Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Над 100 кибератаки заплашват системите на НАТО ежедневно

Стивън Меринджър, ръководител на отдел публична дипломация в НАТО, Светът е бизнес, 22.02.2019

Стивън Меринджър, ръководител на отдел публична дипломация в НАТО. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Стивън Меринджър, ръководител на отдел публична дипломация в НАТО. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Киберпейзажът днес е изключително предизвикателен, системите на НАТО са изложени на по над 100 кибератаки ежедневно. Все по-важно е не само за страните от Алианса, но и за тези от целия свят да си сътрудничат, за да бъдат подготвени при евентуални заплахи. Това каза Стивън Меринджър, ръководител на отдел публична дипломация в НАТО, в интервю за Николай Кръстев, излъчено в предаването „Светът е бизнес“.

„Необходимо е високо ниво на сигурност за предотвратяване на киберзаплахи... НАТО трябва не само да гарантира сигурността на мрежите на Алианса, но и да изгради устойчивостта и да разбира капацитета на страните членки за киберзащита“.

Като най-голям риск пред НАТО Меринджър посочи опасността сайтът на Алианса да бъде хакнат и да бъде променен начинът, по който той изглежда, както и да бъде използван за незаконни цели.

Основното предизвикателство е, че престъпниците разполагат с огромни ресурси и много пари за осъществяването на целите си. Още повече, че те могат да твърдят каквото пожелаят, НАТО не разполага с възможността за контрол в това отношение“.

Киберзаплахата постоянно се променя, трябва и капацитетът за предотвратяването ѝ да се развива непрестанно, отбеляза още Меринджър.

Стивън Меринджър беше един от участниците в първото издание на международната конференция по киберсигурност Sofia Cyber Sec 2019, организирана от Дигитална национална коалиция (ДНК).

Повече по темата вижте във видео материала.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес