Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Членството на Северна Македония в НАТО - добрият пример за страните на Балканите

Станимир Илчев, бивш председател на парламентарната комисия по отбрана и евродепутат, главен редактор на изданието "България-НАТО", Светът е бизнес, 20.02.2019

Членството на Северна Македония в НАТО елиминира бъдещи колизии със съседни държави. Страната влиза във военно-политически съюз, в който има строго фиксирани норми на поведение. Това каза Станимир Илчев, бивш председател на парламентарната комисия по отбрана и евродепутат, главен редактор на изданието "България-НАТО", в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

Тези норми произвеждат значителни степени на сигурност за всяка страна членка, коментира Илчев. 

„Македония отива в графата на положителните примери и би трябвало политическите среди в Косово, Босна и Херцеговина и Сърбия да направят нов прочит на балканската реалност“.

Той говори и за страните от южния фланг на НАТО.

„Въоръжените сили на Черна гора са 2 хил. души. БВП на Македония е съпоставим с годишния бюджет на среден по големина германски град. Някои от държавите на южния фланг на НАТО нямат авиация“.

Изненадите в региона биха били свързани с размяната на територии, а именно преселение на сърби от сръбските общини в Косово на север срещу размяна на територии и население от общините Прешево и Буяновац, заяви той.

„Сърбия и Косово са натоварени с очакванията на различни групи от населението. И в двете страни има политици, които не могат да си позволят да изглеждат в очите на своите общества като отстъпници“.

Във видео материала може да проследите целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес