Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Митата върху сръбския внос разкриват отчаянието на Косово

Д-р Антон Панчев, политолог от СУ, албанист, Светът е бизнес, 15.02.2019

Д-р Антон Панчев, политолог от СУ, албанист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Антон Панчев, политолог от СУ, албанист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кризата между Белград и Прищина е факт от десетилетия, просто нещата ескалираха в последните месеци. Това каза д-р Антон Панчев, политолог от СУ, албанист, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

2018 г. беше много тежка и неуспешна за Косово във външнополитически план – държавата не само, че спря да получава международни признания за съществуването си, но и признали я вече страни оттеглиха своите. Всичко това доведе до един отчаян последен ход на Прищина, чрез който може да засегне Белград, а именно – въвеждането на мита върху сръбския внос“.

Към момента обаче правителството на Косово е поставено под сериозен натиск не само от страна на Европейския съюз (ЕС), но и от САЩ, коментира Панчев.

Налозите вероятно скоро ще бъдат отменени. Дори и да отпаднат обаче гражданите на Косово са подготвени за бойкот на сръбските стоки... Прищина чака отстъпка от страна на Белград, за да има причина да отмени таксите и компромисът да не е едностранен“.

Вижте повече във видео материала.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес