Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

ИАОТ: Очаква се стагнация в туризма в България през лятото

Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, Светът е бизнес , 15.02.2019

Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За лятото следва да очакваме стагнация в областта на туризма в България. Само за януари сме двуцифрено число надолу в броя на туристите, над 35 000. Това коментира Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"Министърът на туризма и националната статистика отчетоха, че 9 200 000 души са посетили България през 2018 г.  От Института за анализи и оценки в туризма (ИАОТ) правим малко по-последователни изследвания и според нас броят е малко по-голям. Ние сме последователи на Световната организация по туризъм и нейната дефиниция за туризъм. Тя ни съветва да броим всички, които подобряват местната икономика".

Преброили сме 11 754 000 души, като общо в страната са влезли 12 445 000, съобщи Румен Драганов. "Нашият институт отчита около 95 млн. нощувки, докато националната статистика брои нощувките в места за настаняване с над 10 легла", допълни той.

Екскурзиантите стоят под 24 часа, но подобряват местната икономика, посочи Румен Драганов. Туристите са посетители, вътрешни или външни, които имат престой, включващ нощувка, дори и да са под 24 часа, уточни още той.

В областта на балнео, спа и уелнес в туризма е важна темата за въвеждането на ваучери за здравна превенция в България, спомена още гостът.

"В сферата на зимния туристически сезон имаме поскъпване от 11% на цените, поскъпнаха и горивата. В България в цялата си концепция за заплатите сме пропуснали да допуснем възможността тя да покрие разходи за заплащане на жилището и наема".

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес