Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Партньорството с Китай носи рискове за Балканите

Проф. Акихико Танака, бивш президент на Японската агенция за международно сътрудничество, бивш високопоставен дипломат и преподавател по международните отношения, Светът е бизнес, 12.02.2019

Партньорството на Балканите с Китай би било положително, стига то да се осъществява по прозрачен начин. Това каза проф. Акихико Танака, бивш президент на Японската агенция за международно сътрудничество, бивш високопоставен дипломат и преподавател по международните отношения, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Солидното развитие на Балканите е много важно по отношение на икономиката и заради мира в този регион, отбеляза гостът.

Още по темата

Още по темата

Той коментира и инициативата „16+1“, която беше създадена от Пекин с идеята да даде възможност на китайските компании да разширят присъствието си в Източна Европа.

„Китай вече играе значителна роля в много региони по света. Единственото притеснение е, че китайците действат без да се съобразяват с устойчивостта на дълга за страната, която получава заемите. Развиващите се страни могат да пострадат от прекомерно задлъжняване, особено ако планът за развитие не е изготвен с отделянето на достатъчно внимание към устойчивостта на дълга. Китайската страна трябва да има предвид всичко това“.

Проф. Акихико Танака е в България по покана на Дипломатическия институт към МВнР. 

Още по темата

Вижте повече във видео материала. 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес