Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Националистическата реторика на Путин е пречка за разрешаването на спора за Курилите

Аврам Агов, преподавател по история на Азия в университета Langara във Ванкувър, Светът е бизнес, 12.02.2019

Териториалният спор за Курилските острови между Русия и Япония е един от най-сложните въпроси в Далечния изток, който датира още от Втората световна война. Това каза Аврам Агов, преподавател по история на Азия в университета Langara във Ванкувър, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев. Има многократни опити да се направи пробив за постигането на мирно споразумение между двете страни, коментира той.

"През последните 6 месеца японският министър-председател Шиндзо Абе и президентът на Русия Владимир Путин се срещнаха 4 пъти. Все още няма изгледи за постигането на мирно споразумение въпреки усилията".

Причините се крият в дългата история на противопоставяне и националистическите настроения в Русия. На последната среща между Абе и Путин през януари в Москва не се стигна до пробив, обясни Агов.

Има няколко основни причини за липсата на развитие на преговорите, допълни преподавателят.

„От руска страна настроенията са против всякакъв компромис. Възвръщането на „Велика Русия“ не предвещава предаване на територии, а точно обратното – разширяване на територии“.

През последните години Русия предприе мерки за увеличаването на военното си присъствие в района. Съюзническите отношения между Япония и САЩ и сближаването между Русия и Китай усложняват въпроса. Наблюдаваме възвръщане на линиите от Студената война, заяви той.

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от Светът е бизнес