Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Има ли връзка случаят "Скрипал" с отравянето на бизнесмена Гебрев?

Любов Панайотова, директор на Фондация Европейски институт, Светът е бизнес, 11.02.2019

Службите разследват отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев, стана ясно на брифинг в Министерски съвет, след срещата на премиера Бойко Борисов и посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс по казуса. Има ли някакво отношение България към случая "Скрипал"? Само две страни, едната от които е България, не предприеха нещо при разгарянето на полемиката около случая "Скрипал", не отзоваха руски дипломати тогава, в знак на солидарност с Великобритания и с това, което се случи преди 3 години и това не се прие добре от Европа. Своето становище по тази тема, както и по други актуални политически събития изрази Любов Панайотова, директор на Фондация Европейски институт, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

 "Тази афера е много странна, тепърва българските служби трябва да дадат обяснение какво се е случило, че те да не знаят нищо по този въпрос. Великобритания е стожер в европейската политика за сигурност. И като най-сериозния партньор в сферата на сигурността, когато излезе и каже нещо в тая сфера, на полицейските служби, на взаимоотношенията, които има в размяната на информация, значи това е така. Затова и при решаването на споразумението за Brexit, това е единствената тема, по която се настояваше Великобритания да продължи да има достъп до информацията на ЕС, касаеща сигурността", каза още Панайотова и изрази увереност, че за широката публика, особено в България, е трудно да се достигне до някаква истина, но трябва да се различават поне неверните новини от реалните факти. 

"Факт е че имаше отравяне, че бизнесменът г-н Емилиян Гебрев не се е почувствал добре, че човекът, за който се счита, че е бил заедно с тримата заподозрени за отравянето на Скрипал, е пребивавал в България 3 пъти, точно по същото време". 

Към настоящия момент комисията е готова да се проведат изборите за Европейския парламент без Великобритания. Насрочени са за 23- 26 май, разпределени са местата в парламента, каза още Панайотова. 

"Аз не мисля, че Европейският парламент ще се преформатира с нови популистки партии, но Народната партия и социалистите губят това мнозинство, което имаха толкова години. Предвижданията на достоверни социологически проучвания са, около 50 до 60 души от нови партии или фракции да имат присъствие в парламента. Очаква се мнозинството на г-н Макрон, което не се определило в политическия спектър и няма собствено политическо семейство да изпрати около 20 души", коментира Панайотова участието в предстоящите избори за европейски парламент.

Панайотова  коментира и случващото се във Венецуела и реакцията на неединния ЕС:

"Външната политика на страните от ЕС трябва да претърпи определени изменения, за да може те да говорят в един глас. Аз се радвам, че България се присъедини към разумните гладове, които преобладават в ЕС. Кадрите показват какво означава една социалистическа система и е добре да се видят от всички, които имат реминисценции за някакви комунистически времена, които отминаха, поне в България", каза гостът.

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес