Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Какъв ще е ефектът от оттеглянето на Русия и САЩ от Договора за ракети с малък и среден обсег

Димитър Гърдев, международен анализатор, Светът е бизнес, 06.02.2019

Предстои сложен период за международната сигурност. Тя се градеше на 4 основни договора. Договорът за противоракетната отбрана и Договорът за ограничение на въоръжените сили в Европа бяха денонсирани. В момента остава само Договорът за стратегическите настъпателни въоръжения, който е към своя край. Това каза Димитър Гърдев, международен анализатор, в предаването "Светът е бизнес"  с водещ Николай Кръстев.

„Този договор приключва през 2021 г. Ако не бъдат активирани много сериозни разговори за неговото продължаване, той автоматично приключва. С това се разрушава конструкцията за международната сигурност, която е изграждана още през 60-те години на 20-ти век“.

Русия и САЩ се обвиняваха взаимно дълго време в серия от нарушения на Договора за ракети с малък и среден обсег, коментира той.

“САЩ заявяваха с достатъчно основания, че Русия подготвя вариант на крилатата ракета „Калибра“ с наземен вариант и увеличен радиус на действие до 2500 километра, което е пряко нарушение на договора“.

От много отдавна руското военно експертно мнение е, че Договорът за ракети със среден и малък обсег възпира възможностите на Русия. Позицията се разпространяваше много активно след излизането на САЩ от Договора за противоракетната отбрана, обясни Гърдев.

Целия разговор може да проследите във видео материала.

Последни новини
Още от Светът е бизнес