Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Рисковете за Европа след края на договора за ракетите между САЩ и Русия

Димо Гяуров, дипломат и бивш директор на Националната разузнавателна служба, Светът е бизнес, 05.02.2019

Димо Гяуров, дипломат и бивш директор на Националната разузнавателна служба. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Димо Гяуров, дипломат и бивш директор на Националната разузнавателна служба. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Европа не е добре защитена. Няма алтернатива на НАТО и сериозно бъдеще в идеята за европейски въоръжени сили. Това каза Димо Гяуров, дипломат и бивш директор на Националната разузнавателна служба, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Гяуров направи коментара си по повод на разтрогването на договора между САЩ и Русия за ракетите със среден и малък обсег.

Още по темата

България е изправена е пред същите предизвикателства, пред които е изправен Европейският съюз (ЕС). Европа закъсня в подготовката си за подобен тип ситуации“.

Според госта повишаването на сигурността на Европа трябва да се случи поетапно.

Трябва да се започне все пак от по-малкото – да се постигне единство. В момента европейските армии имат няколко хиляди вида въоръжение... След положителни резултати в тази насока, може да се предприемат и следващи стъпки“.

Гяуров поясни защо всъщност разтрогването на споразумението представлява опасност за всички страни.

Подобни ракети имат достатъчна далекобойност, но за разлика от междуконтиненталните, те всъщност не целят височина. Така полетното време се оказва много малко, поради което времето за реакция при подобно нападение се свежда до 2-3 минути“.

Гостът очерта и възможните сценарии при така създалата се ситуация.

Едната алтернатива е стартиране на нова надпревара във въоръжаването. По-добрият и по-безопасен вариант е стартиране на нови кръгове от преговори, в които всички притежатели на ядрено оръжие да вземат участие, тъй като това вече не са само САЩ и Русия“.

Още по темата

Гледайте видео материал. 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес