Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Спомените за потушаването на Пражката пролет - символът на смелостта и жаждата за свобода

Адам Храдилек - историк от чешкия институт за изследване на тоталитарните режими, и Адам Худек - историк от Словакия; Светът е бизнес, 01.02.2019

Дойдохме от Чехия и Словакия за конференцията "Тримата срещу потъпкването на чехословашката пролет", за да почетем паметта и смелостта на тези българи, които са протестирали срещу окупацията на Чехословакия и за потушаването на Пражката пролет, заявиха Адам Храдилек - историк от чешкия институт за изследване на тоталитарните режими, и Адам Худек - историк от Словакия, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"В България наистина комунизмът донася някаква модернизация на обществото. Трябва да вярваме, че наистина е важно, че има хора, които са наблягали на демократизацията. Всяко познание само по себе си е полезно и в това случай на комунистическите диктатури е важно да осъзнаем колко лесно може да загубим свободата си. Затова е важно да изследваме времето на несвободата в посткомунистическите страни".

Винаги е имало носталгия по комунизма в различни размери, споменават Адам Храдилек и Адам Худек. "В рамките на сложното международно положение, в което хората се подложени на популистически налягания, изпитват необходимост от сигурността на времето на комунизма. Всички, които са се развивали по времето на комунизма, изпитват спомени", допълниха те.

"В материалите на досиетата на КГБ в постсъветските държави извън Русия намираме случаи на протестите срещу окупацията. За паметта на тези смели хора това е важно за нас, когато сравняваме разказите на свидетелите с документите".

Връщането на култа към съветското минало в Русия има общо с икономическата и политическа нестабилност, случила се неотдавна в Русия, отбелязват гостите. "Тук идва стремежът към стабилния свят, когато всички имаха малко, но горе-долу еднакво, а животът бе по-опростен и безпроблемен. В Русия липсва и сантимент за това отново да бъде великата нация от времето на Сталин въпреки престъпленията, извършени от неговата власт", уточниха те.

Вижте повече във видео материала.

Последни новини
Още от Светът е бизнес