Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Търговската война между САЩ и Китай не може да продължи дълго

Цън Цон, ръководител на неправителствената организация Съвет за икономически и дипломатически отношения, Светът е бизнес, 31.01.2019

Американската и китайската икономика са преплетени и зависими една от друга. Не се предполага, че търговска война между тях, от която всички губят, може да продължи дълго. Това каза Цън Цон, ръководител на неправителствената организация Съвет за икономически и дипломатически отношения, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Цон коментира предстоящото посещение на китайска делегация, начело с вицепремиера на страната Лиу Хъ, във Вашингтон.

След посещението на Лиу Хъ в САЩ вероятно ще се постигне поне временно споразумение между Вашингтон и Пекин, след което евентуално търговските преговори да продължат“.

Гостът разграничи трудната и лесната част в разговорите между САЩ и Китай.

„Трудната част е, че трябва и САЩ, и Китай да имат ползи от споразумението и да се обявят за печеливши пред народите си. Никой не може да си тръгне от подобни преговори като губеща страна“.

Установеният вече проблем между двете най-големи икономики в света прави споровете им решими, смята Цон.

„Все пак обаче споровете между Вашингтон и Китай са решими – търговският дефицит между тях може да се намали, въпросът е в метода, по който да се случи това и колко време ще отнеме“.

Гледайте видео материал с целия разговор. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес