Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Прекъсване в отношенията между Европа и САЩ не може да има

Илин Станев, външнополитически коментатор в "Капитал", Светът е бизнес, 29.01.2019

Раздалечаването в отношенията между Европа и САЩ не започва от началото на мандата на настоящия американски президент Доналд Тръмп, то е процес, воден в продължение на години. Прекъсване в отношенията между тях обаче няма как да има. Това коментира Илин Станев, външнополитически коментатор в "Капитал", в интервю за Николай Кръстев от 13-тата годишна среща между правителството и бизнеса, посветена на влизането на България в еврозоната, излъчено в предаването „Светът е бизнес“.

Станев посочи, че началото на процеса по раздалечаване между Европа и САЩ дава американският президент Барак Обама, който определи Азия като нов център на американската външна политиката.

„Сега голяма част от нещата, които говореше Обама за Европа – че не влага достатъчно в отбрана, че е пречка за световната търговия, говори и Тръмп, само че реториката му е много по-остра“.

Според експерта обаче категорично Европа и САЩ няма как изцяло да преустановят отношенията си.

„Европейският съюз е най-големият пазар в света и САЩ няма как да се лишат от него. Европа пък е най-големият инвеститор за САЩ, няма кой да ги замени като място за европейските инвестиции“.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес