Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Кои са трите линии на икономическо напрежение у нас?

Георги Ганев, икономист, Център за либерални стратегии, Светът е бизнес, 28.01.2019

Отслабването на световния икономически растеж, енергетиката и забавянето на чуждите инвестиции - това са трите модела на евентуално задаващо се икономическо напрежение у нас, заяви икономистът Георги Ганев от Център за либерални стратегии в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Смята се, че глобалната стопанска конюнктура е минала пика си и вече влизаме в периода на рецесия/стагнация, отбеляза гостът.

"Добрите времена на този бизнес цикъл най-вероятно са зад нас. Енергетиката е другата линия на икономическо напрежение. Третата линия е забавянето на чужди инвестиции, в което България не се представя добре спрямо Румъния и Сърбия например. Няма усещане за защита на имуществените права у нас и за спазване на договорите. Цената на труда пък все още е ниска, но бързо нараства, защото трудовият ресурс става все по-оскъден", допълни той.

"Пълната либерализация в енергийния сектор означава свързване с енергийни и електропреносни мрежи с останалата част на ЕС. Трябва да няма проблем търговец на електричество да може да купи такова от други държави. Изисква се сериозна реформа, която включва промяна на физическия капитал".

В българската стопанска система има известни буфери – фискалният резерв до известна степен, уточни Георги Ганев.

Гостът дискутира и по темата за исканията на работодателите за изравняване тежестта на осигурителните вноски в съотношение 50/50 между фирмата и работника и  другите 12 предложения за промени, спомена икономистът.

"Формата и начинът на заявка, които направиха работодателите, ме впечатлиха. 4 работодателски организации, сред най-влиятелните, излязоха заедно и представиха списък от искания. По повод исканията за изравняване на осигурителната тежест – икономическата теория се отнася към подобни спорове с известна насмешка. Според нея няма значение какво пише във финансовия закон. Единствено има значение размерът на осигуровката и относителната еластичност на търсене и предлагане на труда".

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес