Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Балканите преодоляват външнополитическата динамика с успешна евроинтеграция

Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи, Светът е бизнес, 25.01.2019

Балканите дадоха страхотен пример във външнополитически аспект. Ние застанахме като алтернатива на дезинтеграционни процеси в традиционните големи и стари държави членки. Еманципацията на нашия предизвикателен отчасти регион показа политика на приятелство. Това заяви Георг Георгиев, зам.-министър на външните работи, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Във външнополитически план България отчете интензивна, но успешна година 2018 г. Година, която съчета в себе си външнополитическата динамика, но по интересен и благотворен начин за нас и за целия регион на Балканите. Започвайки с председателството на Съвета на ЕС – емблемата на 2018 г. заради успехите и темите, които България успя да реализира в европейския дневен ред. Най-голямото предизвикателство е да гарантираш, че темите ще бъде възприети и ще станат устойчива част от темите на Европа".

С настоящото румънско председателството виждаме, че това е факт, уточни Георг Георгиев. "България чрез голям административен и управленски капацитет реализира тази цел – гласът ни да се чуе така, че България да заяви своето стратегическо място на картата на Европа", допълни той.

"Перспективата на евроинтеграцията има няколко важни аспекта. Започнахме със сключването на договора за добросъседство с Македония. Одобряване на Преспанското споразумение между Гърция и Македония обслужва интересите и на двете страни".

България представлява желан и търсен партньор, включително и в рамките на глобални инициативи, по отношение на проекти в енергийната сфера и в областта на отбраната, разкри зам.-министърът на външните работи. Тя през 2018 г. предостави терен за провеждане на няколко мащабни учения на НАТО, поясни той.

"България е подготвена за всякакви сценарии на Брекзит. На първо място стоят интересите на българските граждани във Великобритания, над 90 000 на брой – да сме сигурни в ненарушаването на правата им и в безпроблемното образование. Имаме уверението на Великобритания, че в следващите 1-2 години няма да има промяна в таксите за обучение".

Общата търговия, външната политика са сред основните прерогативи на ЕС и неговите институции, посочи гостът. "Предизвикателствата пред ЕС са популизмът и крайните политически нагласи, застрашаващи системността и демократичния дневен ред. С европейските избори гражданите ще покажат до каква степен се оценяват ползите от ЕС. Трябва да гарантираме цивилизационния контекст на ЕС", обобщи Георгиев.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес