Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

План Б на Мей за Brexit е... план А

Мария Спирова, журналист, Светът е бизнес, 22.01.2019

Мария Спирова, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Мария Спирова, журналист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Очакваше се в началото на тази седмица премиерът на Великобритания Тереза Мей да представи „план Б“ за Brexit. Оказа се обаче, че „план Б“ на Мей по нищо не се различава от „план А“. Това каза Мария Спирова, журналист, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Спирова припомни, че до необходимостта от нов план се е стигна, след като миналата седмица британският парламент даде наказателен вот на постигнатото споразумение между Мей и Брюксел, уреждащо начина, по който Кралството ще се раздели с Европейския съюз (ЕС). Позицията на министър-председателя остава непроменена, като според нея постигнатото вече споразумение с европейските лидери е единственият възможен вариант Кралството да не се раздели хаотично с блока, отбеляза гостът.

Спирова коментира и ситуацията за бизнеса във Великобритания, като поясни, че той е притеснен от варианта за т.нар. „твърд“ Brexit, но е още по-учуден от това, че политиците не взимат предвид предупрежденията му за невъзможни операции при толкова голяма несигурност.

Гостът отбеляза, че Великобритания за момента е уредила статута на европейските граждани в Кралството, но не и на британците в европейски държави.

В крайна сметка европейските граждани във Великобритания имат някаква яснота как да легализират статута си в Кралството след Brexit и какви права би им дал той. За британците това не важи – те трябва да уреждат статута си в различни държави, които са до различна степен заинтересовани от оставането им“.

Гледайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес