Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Редица професии в бъдещето ще са дехуманизирани от изкуствения интелект, смятат футуролозите

Мариана Тодорова, доктор по футурология и главен асистент в Института за изследване на обществата и знанието в БАН, председател на „Милениум проджект”- тинк танк, за България, Светът е бизнес, 21.01.2019

Футурологията е не само е наука за бъдещето на света, а и науката, която работи върху моделите му за развитие. Тя се опитва да обяснява процесите в света на бъдещето. В бъдеще ние ще живеем в един все по-технологизиран свят. И това ще е така до момента, в който решим, че това ни дехуманизира и отдалечава от нашата човешка природа и решим да изберем друга посока. Но в следващите 20 до 50 години ние ще живеем в свях, доминиран от технологиите, в който ние ще ползваме от техните преимущества, но вероятно ще изпитаме и техните негативи. Такава е представата за нашия бъдещ свят, описана от  Мариана Тодорова, доктор по футурология и главен асистент в Института за изследване на обществата и знанието в БАН, председател на „Милениум проджект”-  тинк танк, за България, класиран на 6-то място в  света по иновативност и нови идеи, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Светът ще е и по-технологичен и по-технологизиран. Когато се опитваме да очертаем няколко големи трендове, идващи към нас от бъдещето в настоящето, можем да говорим в няколко посоки. Това със сигурност ще бъде изкуственият интелект, първоначално този, на който вече сме свидетели - ограничения или първичния, а в следващите 30 години ще се появи генералният, общият и супер изкуственият интелект, този, който ще е равностоен на нас или ще ни превъзхожда, това е виртуалната и смесена реалност, напредъкът в медицината, възможността ние да удължим неколокократно живота си и да вървим към безсмъртие", посочи Тодорова. 

Сред другите трендове на бъдещето футурологът посочи, че към нещата ще се прибави определението "умен", това е бъдещето на умните автомобили, умните градове. 

"Умните градове ще са управлявани от изкуствен интелект, който ще определя какви ще са фасадите на сградите. Те ще са изработени от 4D-принтер, а разликата от 3D-принтера и 4D-принтираните тъкани и материи е в това, че материята може да променя характеристиките си. Ако през лятото стената е бяла, за да не поема повече топлина, през зимата ще е черна, за да поема повече топлина. Ще се подава информация до хората, които сав домовете си, в офисите си, в сградата, за да се пести енергия, разбира се сградите ще са снабдени със соларни и вятърни панели", така че до голяма степен сградите ще са независими енергийно, технологии за рециклиране на боклука ще захранват електроцентралите", посочи Тодорова, а умният град ще е "една автономна, независима, самостоятелно функционираща единица, в която всичко функционира ефективно и максимално целесъобразно, ориентирана към екологията".

По повод мотивацията на учените да създават изкуствен интелект, Тодорова уточни, че има поне 3 вида изкуствен интелект.

"Ограниченият, тесният, първичният изкуствен интелект е ограничен в изпълнението на една, две, три задачи, според това, което му е зададено, но той няма съзнание. Има робот - лекар изкуствен интелект, който може да поставя диагнози за по-тривиални заболявания. В правната система също има изкуствен интелект за решаване на по-елементарни казуси. Такъв изкуствен интелект ще ни е личен асистент, ще извършва някои наши рутинни дейности, ще подава автобиография, когато кандидатстваме за работа, ще пазарува, ще търси в интернет пространството информацията, която ни интересува и ще я селектира според профила ни". 

Футурологът съобщи, че такъв тесен изкуствен интелект вече функционира - Google може да определи диагнозата биполярно разстройство според поведението на потребителя в мрежата, по търсенето. Дори някой да не знае, че има такъв психологически проблем,  Google и опериращите зад него знаят и могат не само да предупреждават, но и да подават насочваща информация за определен трафик на фармацевтичната индустрия.

"Въпреки че живеем в ерата на свръх информацията, хората се затварят все повече в определени теми, които ги интересуват, т.е. социалните медии в зависимост от нашия интерес ни заливат с определена информация и теми. Това доста ни лишава от критичното мислене, смятат футуролозите. Можем да кажем и за медиите, както и за социалните мрежи, които ползват изкуствен интелект за писане на тривиални информативни статии, в бъдеще учебното съдържание, поднесено от изкуствен интелект, ще дехуманизира някои професии като журналистика, медицина, те ще се изпълняват от тесен изкуствен интелект".

С оглед на пределната целесъобразност, в един момент ще се стигне до етап на вземане на решения от изкуствения интелект. А ние все повече отдаваме от нашата емоционалност и чувствителност и ги губим, понасяйки негативите на технологичното бъдеще,  добави към картината на света с изкуствен интелект Тодорова. Изкуственият интелект все повече ще лишава хората от тяхната критичност, която биха имали при личен подбор на информацията. 

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес