Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Последиците от Brexit без споразумение няма да са съществени у нас

Григор Сарийски, икономист, Светът е бизнес, 18.01.2019

Създаването на орган в България, който да се занимава с предотвратяване на последиците от евентуален „твърд“ Brexit, е напълно ненужно. Това мнение изрази Григор Сарийски, икономист, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

В крайна сметка експозицията на България към Великобритания е нищожна. Делът на износа ни към Кралството е под 2%, а и не е краен продукт“.

Сарийски отбеляза, че един от сериозните проблеми при т.нар. „твърд“ Brexit ще е неясният статут на българските студенти и работници в Кралството.

Все пак едва ли Великобритания би желала да загуби тези служители, а и едва ли и българите биха изявили желание да се върнат у нас. Виждаме нагласите на домакинствата в последните анкети на Националния статистически институт, според които те очакват нивото на безработица да започне да се повишава, независимо, че в момента то е рекордно ниско“.

Сарийски изтъкна, че едно от най-съществените отражения от евентуален „твърд“ Brexit ще бъде това върху финансовия сектор в Кралството и в цяла Европа.

„Финансовият сектор е това, от което Великобритания печели с членството си в Европейския съюз. Всеки голям, крупен инвеститор, който иска да направи по-сериозно начинание, отива в Кралството, където може да ползва абсолютно всякакви финансови услуги. Преместването на инвестиционните банки в различни локации означава ангажиране на нови хора, преструктуриране и пр. – един много тромав и муден процес, който ще струва много пари, а ефектът му ще бъде неясен“.

Гледайте видео материал с целия разговор.

 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес