Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Положителната страна на последните събития във Великобритания

Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана Финансов Холдинг, Светът е бизнес, 17.01.2019

Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана Финансов Холдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана Финансов Холдинг. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Случващото се във Великобритания – наказателният вот, който парламента даде на споразумението на премиера Тереза Мей с Брюксел, има и положителна страна. След последните събития британските политици се отрезвиха, тъй като подобно на други свои европейски колеги, бяха залитнали по популизма. Другото положително събитие е, че вероятността за т.нар. „твърд“ Brexit остана малка. Това каза Камен Колчев, председател на Съвета на директорите на Елана Финансов Холдинг, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Колчев пред Великобритания остават две опции - да се търси нов диалог за споразумение с Европейския съюз (ЕС) или да се тръгне към нов референдум.

„При всички положения Кралството върви към удължаване на срока за Brexit или отказ от Brexit чрез втори референдум. Ако има повторно допитване до народа, то резултатът му със сигурност ще е обратен на първия“.

Гостът отбеляза, че загуби от Brexit ще има и за Великобритания, и за блока.

Британците ще са най-големият губещ от Brexit, колкото и да се опитват да го скрият. От тази гледна точка – колкото по-лош е Brexit, толкова по-зле за тях. Те не са в състояние да втвърдяват позицията си, защото това ще влоши положението за самите тях“.

Колчев добави, че загубите за ЕС все пак няма да са толкова големи.

Оценките гласят, че европейската икономика ще се забави с от 0,5 до 1,5%. Това обаче е далеч от прогнозите за между 6 и 8% за британската“.

Ако Brexit все пак се състои, то той ще е в далеч „по-мек“ вариант, изрази очаквания Колчев.

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес