Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Сергей Станишев: Националпопулизмът е неустойчива мода

Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти, и Румен Чолаков, председател на Милениум Клуб България, Светът е бизнес, 14.01.2019

| Препоръчан материал

Националпопулизмът е неустойчива мода, коментира Сергей Станишев, председател на Партията на европейските социалисти, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Сценариите за бъдещето на ЕС са много, зависи от резултатите на евроизборите. Най-общо обаче те са три, като единият е запазване на статуквото, което се олицетворява от Европейската народна партия. Протестите са навсякъде – Франция, България и т.н. И националните правителства, и ЕС създават впечатление, че животът на нормалния човек не е във фокуса на тяхното внимание. Европа се превърна за мнозина в наказателен инструмент на политиката на остеритет. Друг сценарий е на социалистите – солидарна Европа, Европа на мира, на социалната политика. Големият дефицит в ЕС е на социална Европа".

Ако се случи твърд Брекзит, ще бъде ужасно, счита Сергей Станишев. "Случващото се вече е урок за последици. Цялата демагогия на референдума се разби в действителността", посочи той.

"Изкушението на популизма е много силно за всеки един политик. Националпопулизмът – който избива в авторитаризъм, е мода, но временна. Те не са устойчиви, не могат да решат решение на дълбоките проблеми в дългосрочен план. Мир, диалог, развитие – върху това трябва да се концентрира ЕС".

Риториката на Студената война се превръща вече в нова Студена война, обобщи Станишев.

Визиите на Томислав Дончев и Сергей Станишев са проевропейски. Струва ми се, че г-н Станишев подкрепя повече идеята за задълбочена интеграция, докато г-н Дончев бе по-резервиран. Аз бях най-краен в защитата на допълнителната интеграция. Трябва ни общ европейски президент, който да вдъхне представителност. Нуждаем се и от обща европейска армия.Европа е на автопилот и върви от криза към криза. Това коментира Румен Чолаков, председател на Милениум Клуб България.

Трябва да имаме приятелски отношения със САЩ, дори в епоха на турбуленция както в момента, убеден е той.

"Големият проблем на ЕС в момента са различните наравенства и в обществата и между страните членки. Например – планът „Макрон“, общоевропейска минимална/средна работна заплата. Това означава допълнителна интеграция. Това става чрез допълнително обединение и политика за стопяване на неравенствата".

Последни новини
Още от Светът е бизнес