Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Форматът за регионално сътрудничество на Балканите не трябва да изключва Македония

Николай Василев, бивш съветник на вицепрезидента Тодор Кавалджиев и главен редактор на електронното издание Приоритети, Светът е бизнес, 08.01.2019

На четиристранната среща на високо равнище, провела се в Белград в края на 2018 г., присъстваха премиерите на България, Гърция и Румъния, както и президентът на Сърбия. В нея обаче участие не взе македонският премиер. Това не е първата среща в подобен формат, а липсата на представител на властите в Скопие беше много голяма грешка на българската дипломация. Това каза Николай Василев, бивш съветник на вицепрезидента Тодор Кавалджиев и главен редактор на електронното издание "Приоритети", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Николай Кръстев.

Независимостта на Македония винаги е била кауза на България. Политиката, която водим, в опит на отричане на съвременната македонска идентичност и съвременния македонски език всъщност помага на желаещите да оспорят независимостта на страната и да се противопоставят на разбирателството между София и Скопие“.

Според Василев има още много работа за подобряване на отношенията между България и Македония.

Ние трябва да бъдем наясно със случилото се в Македония през последните 100 години. Македонците бяха силово откъсната от българския народ и в това няма повод за спор. Попаднали в една нова среда обаче, те изградиха нова национална идентичност. Няма как положението на хората от едната и другата страна на границата да остане същото и различия във вижданията им да не се появят“.

България трябва да се докаже като съюзник именно сред средностатистическите македонци, изрази мнение гостът.

Трябва да има много по-голямо културно сътрудничество между България и Македония, да има по-голям обмен на мнения и виждания. Когато говорим по исторически и други въпроси, те трябва да се случват на едни по-широки форуми, на които хора с различно мнение да могат да го изразят. Преди всичко обаче, трябва да изградим политика на взаимно доверие. Не може България да участва във форуми, в които Македония не присъства“.

Гледайте видео материал с целия разговор. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес