Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Решенията за Brexit трябва да бъдат намерени на политическо ниво

Христо Панчугов, политолог, Светът е бизнес, 14.12.2018

Христо Панчугов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Христо Панчугов, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Великобритания няма нужда от нов референдум, а от отговорни политически действия, които да намерят решение на настоящата безизходица около Brexit. Това мнение изрази Христо Панчугов, политолог, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.

Панчугов отбеляза, че дотук всичко във Великобритания, що се касае Brexit, се случва така, както протече и референдумът за него - без ясен план, без необходимата предпазливост към тази тема.

Ако се вгледаме в ситуацията, ще видим, че и общественото мнение във Великобритания е разделено. То няма да разреши казуса. За него има нужда от подходящи политически решения. Парламентът и носещите политическа отговорност трябва да се справят със създадената от тях ситуация”.

Според Панчугов поставянето на крайна дата, на която Кралството да напусне Европейския съюз (ЕС), е един от непредпазливите ходове на британските политици.

Все пак и Великобритания, и блока направиха доста отстъпки и постигнаха сериозен напредък. Достигнаха до ситуация, в която обаче повече няма какво да бъде направено и Кралството се оказа в капан, защото ако споразумението не се приеме, то за него предстои “твърд” Brexit. Какво ще представлява той не е ясно нито за Великобритания, нито за ЕС”.

Гостът изрази мнение, че към момента основните проблеми са исканията на Лондон практически да получи всичко накуп, както и липсата на търсен и ползотворен политически диалог по темата.

Вижте целия разговор във видео материала. 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес