Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Най-разумното решение, касаещо Брекзит, е втори референдум

Юлиан Войнов, финансист, Светът е бизнес, 13.12.2018

Най-разумното решение, касаещо Брекзит, е втори референдум, коментира финансистът Юлиан Войнов в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"След спечеления вот на доверие вчера Тереза Мей оцеля с 63% спрямо 37% в собствената си партия. Привърженците на твърд Брекзит, инициатори на този вот на недоверие, претърпяха поражение и съответно тяхната позиция бе сериозно отслабена. Мей заяви, че няма да води партията на следващите парламентарни избори през 2022 г., което може да се тълкува като сделка от нейна страна към определени колебаещи се депутати от нейната партия да я подкрепят в този конкретен вот. Тя започва сериозна офанзива за прокарване на сделката си".

Това споразумение в този вид при всички случаи няма да получи подкрепа в парламента, посочи гостът. "Основният препъникамък за отхвърплянето му е т.нар. Бекстоп механизъм – предпазната клауза по отношение на границата между Ирлания и Северна Ирлания. Този механизъм е извън правното споразумение, сключено между британците и ЕС. Смята се, че той е временен механизъм, който трябва да бъде предоговорен. Смисълът му е, докато не се намери решени по въпроса за границата, Северна Ирландия да се води, че остава част от ЕС. Към настоящия момент такова решение няма", уточни Юлиян Войнов.

В момента липсва търговски договор между Великобритания и ЕС, отбеляза финансистът.

"Възможностите са - първо, спиране на член 50. Вторият вариант е Тереза Мей, или нейният наследник, да се откаже от напускане. Третият вариант - втори референдум по повод споразумението, за да се прецени общественото мнение, а това е най-реалистично. Не мога да си представя, че Великобритания ще излезе от ЕС без споразумение. Всъщност основната причина за Брекзит – негодуванието на британците срещу миграцията, въобще не бива предотвратена".

Гледайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Светът е бизнес