Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Геополитиката отстъпва пред икономическия интерес от Северен поток 2

Проф. Атанас Тасев, Светът е бизнес, 11.12.2018

"Северен поток 2" днес тръгва към своята финализация, защото се оказа, че за първи път в историята на големите инфраструктурни газови проекти геополитическите интереси отстъпиха пред икономическите. Това каза проф. Атанас Тасев в предаването "Светът е бизнес" с водещ Николай Кръстев.

"Големият сблъсък Европа - Америка, в резултат на който с категоричен тон г-жа Меркел беше заставена да отстъпи в да инвестира 500 млн. евро в следващите няколко години за изграждане на регазифиционни терминали, което не означава, че те ще функционират на 100 %, промени обстоятелствата.

Европа има в момента регазификационни терминали за около 200 млрд. куб.м газ, но тя реално ползва от тях не повече от 20 - 30%. Причината преди всичко е в това, че в ценово отношение втечнения газ губи битката с тръбния газ на Русия.

И много трудно ще заставите немския бизнесмен да купува по препоръка на правителството по-скъпия газ.

А става дума за големи количества. "Северен поток 1" е с огромен капацитет - около 55 млрд., "Северен поток 2" също е с огромен капацитет, което означава че съвкупно те реално, какъвто бе и първоначалния замисъл - те шунтират транзита през Украйна, който преди 10 -15 г. беше 120 млрд. на годишна база.

Този газопровод всъщност избягва риска на транзита през Украйна, при тези сложни отношения на първоначално две братски държави, които стигнаха до крайна фаза и са на прага на една гореща битка. И във всички случаи газът е поставен под въпрос, докато "Северен поток 2" директно излиза на немска територия", уточни обстоятелствата проф. Тасев.

В дългосрочен план наличието на регазификационни съоръжения означава, че в един дългосрочен план руската страна няма да прибегне до газа като възможност за политически натиск, посочи проф. Тасев.

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес