Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Увеличеното потребление не значи устойчив икономически растеж

Георги Ангелов, Институт Отворено общество, Светът е бизнес, 07.12.2018

Банките у нас вече насочиха вниманието си към потребителското кредитиране. Необходимо е финансиране в реалната икономика обаче и увеличение на производствения ѝ капацитет, за да имаме дългосрочен икономически растеж. Това каза Георги Ангелов, Институт "Отворено общество", в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Ангелов основно за икономиката у нас е привличането на нови инвеститори.

Инвеститорите, които вече са в България, постоянно влагат и разширяват производството си. Въпросът е в привличането на нови и то в сектори, в които нямаме традиции. Автомобилостроенето е един от тях. От дълго време произвеждаме компоненти, въпросът е да имаме и цял автомобилен завод“.

Гостът добави, че пътят към увеличение на инвестициите преминава и през увеличение на държавните стимули в това отношение.

Навлизането на нови инвеститори у нас изисква активно участие на правителството и местните власти от гледна точка на инфраструктура, осигуряването на земя, подкрепа за тези инвеститори. България трябва да положи усилия в тази насока“.

Ангелов изрази мнение, че вниманието на властите трябва да бъде насочено и към повишение на производителността на труда, за което се изисква по-голямо финансиране в образователния сектор.

„По-добре да се инвестира в умението на хората, отколкото в увеличението на социални помощи“. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Последни новини
Още от Светът е бизнес