Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Инвестирането е лесно, когато знаете необходимите подробности

Робърт Ролих, финансист и автор на книгата "Решение за милиони", Светът бизнес, 06.12.2018

Всъщност, инвестирането е лесно. Финансовата индустрия го прави да изглежда сложно. Когато знае точните подробности, всеки обикновен човек може да стане инвеститор и да спечели 1 млн. евро, долари или левове. Но на мен ми отне 7 години за да науча тези подробности. Това каза Робърт Ролих, финансист и автор на книгата "Решение за милиони", в предаването "Светът  бизнес" с водещ Николай Кръстев

"Важните подробности около инвестирането започват с един от най-важните ефекти, за които хората не знаят и не си дават сметка. Въздействието на ниските такси в дългосрочен план. "Камуфлажният ефект на комисионните", обяснен в книгата казва, че малките комисионни могат да "изядат" парите ви в дългосрочен план. Когато инвестираме парите си винаги плащаме някакви комисионни. И ако познавате този ефект много по-лесно можете да се ориентирате от хората, които не го познават".  

Когато знаете подробностите, детайлите, става лесно, каза финансистът и вече е готов да ги сподели със своите читатели, това са детайлите, чието разбиране му е отнело 7 години. Той е написал книгата защото сам е загубил много пари, следвайки съветите на финансови съветници и гурута във финансовия свят. Затова счита, че негова мисия е да сподели наученото със света.

"Когато започнах да проучвам какво се случва с нашите инвестиции във финансовата сфера, беше голям шок за мен. Хората губят непрекъснато пари, без изобщо да разберат. Разбрах, че милиони хора по света правят същата грешка, каквато аз направих. Затова се опитвам да ги накарам да разберат грешките, които правят, защото така ще спестят много пари".

Един от митовете от финансовите пазари, които трябва да знаем, е че финансовите експерти или гурута знаят какво ще се случи, има хиляди, хиляди експерти, които твърдят, че могат да предвидят цената на златото, на петрола, на акциите, но в повечето случаи те грешат. Има безброй случаи, когато хедж фондове или експерти от Wall Srteet правят предсказания, но са напълно погрешни, каза авторът. Но хората слушат тези предсказания и инвестират парите си в грешни неща, защото искат да инвестират в следващия голям удар, в следващата голяма сделка и си губят парите. 

"Винаги ще има експерти, които ще казват, че следващата финансова криза ще настъпи. И тя наистина ще настъпи, защото пазарите се движат циклично, с пикове и спадове. Но за съжаление наистина никой не знае кога ще дойде следващата криза. Нека ви дам пример с един прочут автор - Робърт Киосаки, той предсказва голям стоков срив през последните 5 години. Но през това време нищо не се е случило. Ако сте се слушали в неговите предсказания преди 5 години щяхте да излезете от стоковия пазар, от борсата".

Финансистът посочи, че заради тази непредсказуемост неговите инвестиции са предимно дългосрочни.

Гледайте целия разговор във видео материала.

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес