Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 

Водещ: Ивайло Лаков

Какво постигна Lufthansa Technik Sofia за 10 години

Рени Гекова, Lufhansa Technik Sofia, Светът е бизнес, 23.11.2018

Lufthansa Technik Sofia вече разполага с 8 производствени линии, където експерти извършват поддръжката и ремонта на самолетите. Това заяви Рени Гекова, директор на отдел "Човешки ресурси" в Lufhansa Technik Sofia, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Поглеждайки назад, периодът, в който Lufthansa Technik Sofia присъства на българския пазар, е 10 години и е изключително успешен, спомена Рени Гекова. "Стартирахме от 150 човека, вече сме над 1100.Традиционно се разбира, че в нашата индустрия работят основно авиоспециалисти, механици и инженери. Реално в София позициите, които имаме и предоставяме за работа на нашите служители, са в различни сфери. В допълнение към инженеринга, планирането и самата ремонтна дейност предлагаме възможност за работа във всички области на управлението на доставките, логистиката, договарянето, в управлението на проекти и процеси, бизнес развитието и такива, които създават иновации в компанията", допълва тя по отношение на структурата на компания.

Успяхме да заслужим доверието на нашите колеги в Германия и през 2013 получихме възможността да локираме дейности в България, които обслужват нашите бази в целия свят, разкрива Рени Гекова. "Много централни функции са позиционирани тук. В компанията има и чужденци – не повече от 2-3%, но масово са българи. Аз като директор на отдел "Човешки ресурси" също провеждам интервюта за работа, но, разбира се, имам екип, който се грижи за тази дейност. Специалистите в авиобранша се изграждат дълго като практическа подготовка. Ние имаме сериозно изградена обучителна програма. С оглед на това опитът и специализираното образование не са задължителни. Стараем се да привличаме повече млади хора с интерес към авиацията", отбелязва тя.

Започнахме от няколко производствени линии, вече имаме 8, твърди Рени Гекова. "Това са линии, на които влиза в самолети, и експертите в областта извършват поддръжката и ремонта им. Обслужваме много различни авиокомпании. Дейността се планира в дългосрочен план", става ясно от нейните думи.

Само за октомври Lufthansa е превозила над 13 млн. пътници, съобщи Гекова. "Това е предпоставка за повишената нужда от подготвени кадри в нашата сфера. Партнираме си с Техническия университет и неговите подразделения в София и Пловдив, както и с някои технически училища, които произвеждат такива специалисти. Нашата основно роля е да помогнем на тези образователни институции да предоставят адекватна на бизнес нуждата и на постоянно развиваща се индустрия програма. Даваме възможност и ученици и студенти да идват при нас и да усетят на живо какво е да работиш по самолета, предоставяме и стажантски програми. Възможността за развитие задържа хората. В момента сме в процес на привличане на нови хора за централни функции и за производствени линии", обобщи тя.

 

Последни новини
Още от Светът е бизнес