Светът е бизнес

Понеделник - петък, 20,30 - 21,30 ч.

Водещи: Ивайло Лаков, Николай Кръстев

Проблемът на Тереза Мей е, че поставя оцеляването на партията си над интересите на страната си

Христо Анастасов, политолог, Светът е бизнес, 15.11.2018

Проблемът на Тереза Мей е, че поставя оцеляването на партията си над интересите на страната си, твърди Христо Анастасов, политолог, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

Развитието по Брекзит е хаотично по дефиниция, смята Христо Анастасов. Това е резултат от голяма безотговорност и лъжа – безотговорността бе на Дейвид Камерън в избързването за референдума. Лъжата дойде от Брекзит движението, пояснява политологът. "Те представиха излизане от ЕС като освобождение от външно тяло, което ограничава Великобритания. Подходът към въпроса за излизане на Великобритания от ЕС бе като разделяне на двама партньори в брак. Всъщност британските граждани трябваше да знаят, че тази сложна конструкция на ЕС е толкова здраво изградена и засяга така дълбоко структурната икономика на Европа, че всъщност спрямо всяка от страните ЕС е част от вътрешната конструкция на страната", допълва още гостът.

"Проблемът на Тереза Мей е, че поставя оцеляването на собствената си партия над интересите на страната си. Независимо как завърши цялата история с Брекзит, това ще е голямо сътресение на британската политическа сцена. Трудно е да си представим как Консервативната партия ще остане цяла, след като падне от власт. Този срив постепенно е подготвян през годините. За него голяма отговорност има Маргарет Тачър и почти всички консервативни лидери. Консервативната визия за британската конституция е, че не народът е суверенът, а Кралицата в парламента. Т.е. народът е представляван от парламента. Кралицата е обединяващата фигура. Презрението към част от народа, които гласуваха „не“, доведе до такъв разрив във Великобритания, че самата история няма да завърши безболезнено за нея".

Бившият премиер на Македония Никола Груевски и престоят му в Будапеща може да се окаже проблем за Виктор Орбан, подчертава Христо Анастасов. "Заигравката на Орбан с Москва е налице. Хубавата новина е, че Груевски явно си е направил сметка за двете години затвор, които го очакват, и че клатенето на сегашната македонска демокрация е обречено на неуспех. Това, което го е накарало „да си събере багажа“, е че част от собствената му партия гласува за промяната на името на страната, т.е. за споразумението с Гърция", отбелязва още той.

"В речта си на международната среща на световните лидери в Париж по повод сто години от края на Първата световна война Макрон представи акцентите за патриотизма и национализма.. Хубаво е да разберем, че Макрон е разбрал видимо поне едно нещо. Да си политик не се състои в това да следиш рейтинга си, без да си направил нищо. Поведението на един политик в представителната демокрация не трябва да бъде барометър за общественото мнение".

Цялото интервю очаквайте във видео материала.

Последни новини
Още от Светът е бизнес